Bruidsfotograaf Peter Lammers
04/04/2024
2 min

Neem ik wel of niet een tweede fotograaf?

04/04/2024
2 min

Is dat nou echt nodig? Twee fotografen op je trouwdag?

Twee fotografen, dat wordt in Nederland nog vaak afgedaan als luxe en niet perse nodig. Recent heb ik twee bruiloften gefotografeerd waarbij beide bruidsparen voor een gedeelte van de dag ook een tweede fotograaf hebben geboekt. En nu ik de beelden van beide reportages bekijk valt het mij wederom op hoeveel momenten en gebeurtenissen je extra kunt vastleggen. Omdat de meerwaarde misschien lastig is in te schatten heb ik deze blog geschreven.

Een voorbeeld. Bij de eerste bruiloft was mijn collega al aanwezig bij de kerk voor de ontvangst van de gasten terwijl ik nog bij de bruid en bruidegom aanwezig was bij de voorbereidingen. Gasten die arriveren, kinderen die nog even buiten uitrazen, vrienden die voor de kerkdienst nog even bijpraten, een schoonmoeder die nerveus staat te wachten op haar zoon..… zo maar een paar momenten die niet waren vastgelegd zonder de tweede fotograaf.

Meer creativiteit en risico. Bij de binnenkomst in de kerk staat mijn collega op het balkon en legt ze de bruid en haar vader van bovenaf vast terwijl ik ze van voren fotografeer als ze aan komen lopen. Twee totaal verschillende foto’s van het zelfde moment. Als ik hier alleen was geweest had ik de keuze gemaakt om de foto van vooraf als het ‘veilige shot’ te nemen. Ik kan namelijk nooit zo snel van boven naar beneden lopen om ook de emotie tussen de bruid en haar vader van dichtbij vast te leggen.

Het tweede huwelijk van het weekend vond plaats op een eilandje. Terwijl mijn collega het bruidspaar, dat in een bootje naar een eiland vaart voor de ceremonie, vastlegt vanaf de wal gebruik ik een drone om een bijzonder creatief beeld van bovenaf te maken.

Een ander voorbeeld. Hieronder zie je twee foto’s die nagenoeg op hetzelfde moment zijn gemaakt. Eentje door mij zelf en eentje door mijn collega. En dat laat meteen het grote voordeel zien van een tweede fotograaf. Je krijgt veel meer verschillende beelden. Het gaat daarbij niet zozeer om het exacte aantal, maar wel om de extra creativiteit die wordt ingezet. Bruidsfotografie is per definitie een tak van sport waarin je snel moet handelen en waarbij je soms creatieve keuzes moet maken. Juist in die extra creativiteit zit de meerwaarde voor jullie als bruidspaar.

Twee fotografen op je bruiloft

Altijd een professional. Bij de inzet van een tweede fotograaf gaan wij altijd uit van een vakvolwassen fotograaf. Deze fotograaf hoeft er overigens niet perse de hele dag bij te zijn. Ik raad het aan om dat in ieder geval bij de reportage én de ceremonie te doen.

Resume. Het voordeel van twee fotografen bij de reportage met het bruidspaar:

  1. Veel meer variatie en afwisseling in beelden;
  2. Terwijl de een bij de bruid de voorbereidingen vastlegt kan de ander aan de slag bij de bruidegom;
  3. Een tweede fotograaf kan alvast naar de kerk of het gemeentehuis gaan om de ontvangst van de gasten vast te leggen;
  4. Je krijgt de creativiteit van twee professionals;
  5. Minder verplaatsing van de fotograaf tijdens b.v. een kerkdienst;
  6. In een relatief korte tijd kun je meer mooi beeldmateriaal maken.