Marieke Verbindt
07/08/2024
1 min

Babs, zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker?

07/08/2024
1 min

Wat is het verschil tussen een BABS, een zelfstandig trouwambtenaar en een ceremonieel spreker?

Je hebt deze termen vast al eens gehoord, maar wat betekenen ze eigenlijk? En wie gaat jullie ceremonie verzorgen op jullie trouwdag? Hier zijn de verschillende mogelijkheden:

BABS

Een BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) is door de gemeente benoemd en beëdigd in de rechtbank om huwelijken officieel te voltrekken. Ze zorgen voor de juridische kant en een persoonlijk praatje, maar hun flexibiliteit is beperkt door wettelijke vereisten. Meestal neemt de gemeente ongeveer twee weken voorafgaand aan de trouwdatum contact op om een persoonlijk gesprek in te plannen. De kosten variëren per gemeente en kunnen tussen de €200 en €1200 liggen. Daarnaast bieden alle gemeenten ook de mogelijkheid om gratis te trouwen. Deze gratis ceremonies zijn doorgaans kort en sober, zonder persoonlijke speeches met een eenvoudige voltrekking.

Zelfstandig trouwambtenaar

Een zelfstandig trouwambtenaar heeft meer tijd en vrijheid om de ceremonie voor te bereiden. Met 25-30 uur voorbereidingstijd kunnen ze dieper graven en bijzondere toevoegingen aanbrengen tijdens de ceremonie, zoals veel interactie met alle gasten en in het zonnetje zetten van de getuigen. Ze ondersteunen bruidsparen waar nodig bij het schrijven van eigen geloften en kunnen de ceremonie tot in de kleinste details afstemmen op de wensen van het bruidspaar. Daarnaast wordt er vaak contact gelegd met vrienden en familie om het bruidspaar écht goed te leren kennen. De kosten liggen meestal tussen €700 en €2000. Een zelfstandig trouwambtenaar kan voor één dag worden benoemd in sommige gemeenten, wat ook geldt voor familieleden of vrienden die een huwelijk willen voltrekken. Er zijn trouwambtenaren die al beëdigd zijn en aan een gemeente verbonden. Deze kunnen eenvoudiger worden benoemd in de gemeente waar jullie trouwen.

Ceremonieel spreker

Tot slot hebben we de ceremonieel spreker. In tegenstelling tot de BABS en zelfstandig trouwambtenaar wordt er bij een ceremonieel huwelijk niet officieel voor de wet getrouwd. Dit geeft vrijheid en flexibiliteit om de ceremonie volledig te vormen naar de wensen van het bruidspaar, zonder wettelijke beperkingen. Wil jij naast je moeder en je zus ook je beste vriendin als getuige? Dat kan! Wil jij in je eigen achtertuin trouwen? Geen probleem! In overleg met de ceremonieel spreker is er van alles mogelijk. De kosten zijn vergelijkbaar met die van een zelfstandig trouwambtenaar, maar er zijn geen extra kosten voor gemeentelijke leges. De bruidsparen die kiezen voor een ceremonieel huwelijk, trouwen op een ander moment gratis bij de gemeente.

Nu weten jullie welke opties er zijn. Het belangrijkste is dat jullie een klik hebben met degene die jullie ceremonie leidt. Hebben jullie al een voorkeur? Veel succes met jullie keuze!