Bruidspaar na het ja woord
Bruidsfotograaf Peter Lammers
04/04/2024
1 min

Dit moet je weten voor je een fotograaf vastlegt.

04/04/2024
1 min

In je zoektocht naar een bruidsfotograaf zul je merken dat er veel mogelijkheden en opties zijn. Om je te helpen in je keuze neem ik je in dit artikel mee in een aantal overwegingen.

In huwelijksfotografie zijn er diverse stijlen en richtingen te ontdekken. Elke fotograaf heeft zijn eigen voorkeur en specialisatie. Ga je bijvoorbeeld voor realistische kleuren, of ben je meer fan van bruintinten? Hou je van ongewongen foto’s of wil je echt poseren? Wil je een extraverte fotograaf of eentje die minder opvallend aanwezig is? Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en schrijf dat eens op.

Voor welk tijdsbestek wil je een fotograaf inhuren? Ik start meestal bij de voorbereidingen en eindigen halverwege het avondfeest. Het aantal uren dat een fotograaf aanwezig is, is uiteraard sterk van invloed op de totale investering.

Een bruidsfotograaf kun je vinden in elke gewenste prijscategorie, grofweg van nul (echt waar) tot vijftienduizend euro. Het tarief van een fotograaf is mede afhankelijk van het aantal uren, zijn of haar ervaring, specialisatie en de mate van professionaliteit. Stel van tevoren ongeveer het budget dat je voor fotografie wil reserveren vast.

Een fotograaf uit de buurt is meestal goed bekend in de regio. Dat is een pré. Bij onbekende locaties doen ik vaak een bezoek vooraf. Dat kun je ook combineren met een pre wedding reportage.

Al deze zaken geven je al een mooi kader als je op zoek gaat naar een bruidsfotograaf.  Je kunt nu gaan zoeken via Google, op trouw gerelateerde websites, maar je kunt ook b.v. aan je locatie of wedding planner vragen met welke bruidsfotograaf ze goede ervaringen hebben. Check ook de reviews van een fotograaf op bijvoorbeeld The Perfect Wedding. Op een trouwbeurs kun je ook in één dag veel verschillende fotografen spreken.

Een kennismakingsgesprek doe je altijd persoonlijk omdat je wil bepalen of je een goede klik hebt met elkaar. Ook kun je dan pas een goede indruk krijgen van albums in het assortiment.

Vraag naar de ervaring van een fotograaf en zorg dat je een aantal volledige reportages te zien krijgt. Ga niet enkel af op een paar individuele beelden.

Bij elke huwelijksreportage is altijd een trouwalbum inbegrepen. Daardoor mag de fotograaf namelijk het lage btw tarief berekenen. Vraag bij de kennismaking naar een voorbeeld van het inbegrepen album.

Ben je overtuigd van je keuze? Laat dan alle afspraken op papier zetten en zorg dat ook zaken als reiskosten, het tarief voor eventuele extra uren en additionele album opties zijn benoemd. Controleer ook de betalings- en annuleringsvoorwaarden.